Tidigare spex

METAspexets historia

Med rätt handling (2023)

eller Från fjällen in i matduellen

Fyra vikingar seglar över nordsjön för att tjäna sig en hacka. På Englands kust finner de en by splittrad av en nationalrättskonflikt som vuxit bortom all proportion. Det lilla rikets mesiga kung fruktar revolution, medan kronprinsessan ser de nyanlända skandinaverna som en chans att omforma byn efter sina egna ideal.

På västfrontet intet spex (2022)

eller Andra sidan är ni klara?

Ett världsomspännande krig. Två sidor. Miljontals liv på spel. Genom en stor del av Frankrike, Tyskland och Belgien har Västfronten bildats, ett dödläge av arméer som försöker att avancera in mot varandra men till ingen nytta. På en liten del av fronten finner vi soldater från bägge sidor som börjar tröttna på kriget och den fruktansvärda tillvaro de befinner sig i. Samtidigt håller generaler för bägge sidor på att mynta nya planer för hur de ska ta kriget till nästa nivå. Allt ställs på sin spets när ett knallrött plan kraschlandar i ingenmanslandet mellan de två sidornas läger. Vem är överlevaren och vad bär han på för avgörande information?

Se inspelning - YouTube

Kanal Radikal (2021)

eller TV-Stjärnornas Krig

På en TV-studio någonstans i Sverige gnabbas de två TV-personligheterna Gordon och Frida om livet på studion. Efter många år av sjunkande tittarsiffror så behöver de en skjuts uppåt, annars riskerar studion att falla i bitar – bokstavligen. Detta visar sig dock vara svårare än de tror med en inkapabel chef, koffein-injicerad producent och rent ut sagt skitprogram. Då dyker företagsmagnaten Melinda Moneybags upp med ett förslag, men har hon verkligen studions bästa i åtanke?

Se inspelning - YouTube

Hjältarnas stad (2020)

eller Med stort ansvar kommer tajta trikåer

Detta spex spelades aldrig upp på grund av coronapandemin. Barndomsvännerna Rask och Hämnaren, aspirerande superhjältar, har äntligen tagit steget ut i den vida världen. De har kommit till Metaborg för att till sist bli hjältar på riktigt. I Metaborg finns även Rasks idol Svävaren, som försvarar staden mot alla dess skurkar, inklusive den mystiska Viskaren. Men att slå igenom visar sig inte vara lika lätt som de hade hoppats. Med en Svävare som roffar åt sig alla brott värda att lösa tvingas allt fler av stadens mindre hjältar att lägga manteln på hyllan för att skaffa ett “riktigt jobb”. Men vad kan en liten hjälte göra när Svävaren har en nästintill övernaturlig förmåga att vara på brottsplatsen först av alla, nästan innan brottet ens har begåtts? Kommer Rask och Hämnaren lyckas övervinna oddsen och uppnå sina drömmar? Kommer Viskaren någonsin lämna skuggorna och visa sig? Och om hjältarna styr, vem styr hjältarna?

Elementärt (2019)

eller Från skrivbord till herrgårdsmord

Arthur Conan Doyle, författare till böckerna om Sherlock Holmes, är ett riktigt dumpucko. Dock skriver han böcker som alla älskar, vilket gör att han är rik och kan bo ett bekvämt liv med sin fru. Men när han får besök av Mortimer Darlington och får uppdraget att lösa det mystiska mordfallet på hans bror bli han så illa tvungen att använda de få hjärnceller han har för att lista ut vem den skyldige är.

Se inspelning - YouTube

Boston Tea Party (2018)

eller Ett skepp kommer vaskat

En kall decemberdag 1773 möts Lena Svensson, teälskare extraordinaire och Bostonit… well, ganska ordinaire, av en hemsk syn när hon kommer till jobbet. Inte ett blad te finns att uppbringa i hela staden, och hur kan Lena klara av sin irriterande chef utan en lugnande kopp te (eller elva)? METAspexet berättar historian om hur omständigheter utöver det vanliga fick en grå administratör att gå utanför sin komfortzon och tända en revolutionens flamma som skulle spridas (nordväst-)världen över. Hennes jakt efter det blaskiga guldet får hennes väg att korsa en grupp idealistiska rebeller och deras målmedvetne ledare, och tillsammans tar de kampen mot det Engelska imperiets mäktiga representant och hennes lakejer.

Se inspelning - YouTube

Scenskräck (2017)

eller Skogen är ett kult ställe

Häng med ut till en enslig stuga i skogen, där syskonen Douglas och Alex ska spendera en lugn och stillsam helg med sina vänner. Men allt är inte riktigt som det verkar… Mystiska saker försiggår i skogen, eller är det bara någon som försöker spela dem ett spratt?

Se inspelning - YouTube

Kiseldalen (2016)

eller Det dalar för familjen

Flera tusen år in i framtiden har allting blivit uppfunnet och alla patent ägs av en organisation som kallas “Familjen”. Den aspirerande uppfinnaren Siv Jobsson lyckas en dag uppfinna något nytt. Med hjälp av sina vänner och sin advokat måste hon försöka ta patent på sin uppfinning och krossa familjens monopol på patent. Men hon har mycket emot sig. Förutom familjens advokat finns även demonen Lucifer i bakgrunden och försöker att ställa till oreda så att han själv kan styra världen.

Se inspelning - YouTube

MetaMetaSpexet (2015)

eller Lär en metalog att meta och de är meta för livet

Byggnadsingenjörssektionen ska sätta upp spexet “Jurrassic Campus” eller “När studenten kommer till Krita”, men direktören har försvunnit med all budget. Chefsgruppen måste nu snabbt försöka att lösa problemet så att det blir ett spex alls. Personer hamnar i fel grupper och två av skådisarna försöker att sätta käppar i hjulen för det nya stjärnskottet Anna. Ska de lyckas få ihop ett spex?

Se inspelning - YouTube

Se mig Dr. Clock (2014)

Se inspelning - YouTube

Mordet på Occidentexpressen (2013)

eller En mördare på spåren

På löpsedeln (2012)

eller Vart tog alla sedlar vägen?

Se inspelning - YouTube